Nordiska gudar i underhållningsvärlden

Nordisk mytologi har varit populär i hundratals år, och sedan de gamla texterna från Island spred sig över resten av jorden, har många kulturer funnit glädje i att läsa om vår första dokumenterade religion. De nordiska gudarna är lite ovanligare från många andra då de sällan framstår som gudar och har många brister. Majoriteten lider av högmod och använder Midgård som en scen för sina interna bråk och skämt. Deras styrka och mänsklighet har gjort dem populär i en rad serier, filmer och spel. Här nedan kan du läsa om några av dem.

Thor-filmerna

Trilogin om superhjälten Thor bygger serietidningarna som i sin tur lånat kraftigt från den nordiska mytologin. I den här världen är Thor en utomjording som rest till jorden. Alla gudar i den nordiska mytologin bor på en annan planet och är långt mer teknologiskt utvecklade än jorden, vilket gör att deras maskiner och krafter framstår som magi fastän de egentligen är high tech.

Vikings Go Wild

Vikingar härjar och plundrar, något som används som tema i den här spelautomaten. Tre vikingar befinner sig på havet när något under ytan attackerar, det är upp till vikingarna att slåss mot hotet samtidigt som du försöker vinna de stora vinsterna och få några free spins. Det blir ännu mer passande när man läser att Vikings Go Wild kommer från spelutvecklaren Yggdrasil.

Vikings

En serie på HBO som fått lysande kritik. Det finns flera säsonger ute och i dagsläget väntar vi ivrigt på sjätte säsongen. Historien är till viss del fabricerad men bygger i det stora hela runt sagan om Ragnar Lodbrok, en fornaldarsaga som skrevs under 1300- eller 1400-talet. Serien försöker ge en rättvis bild av vikingatiden och visar upp hur deras liv blandas med religion, tron på magi och omställningen som skedde när de upptäckte länder västerut.